Wat kost een goochelaar inhuren?

Binnenkort heeft u een leuk feest of evenement en u zit te denken om een goochelaar hiervoor in te huren (te boeken). Prima keuze natuurlijk, want een goochelaar heeft een hoge entertainment waarde en kan een feest of evenement écht maken! Op onze site bent u dan ook op de juiste plaats.

Als u een GRATIS en geheel vrijblijvende offerte voor een goochelaar wilt, vragen wij u wat uw budget is. Het is dan wel handig als u weet wat een goochelaar ongeveer kost. Immers boekt u niet dagelijks een goochelaar en kost dat 50 euro of bent u 5000 euro kwijt? 

Maar wat kost een goochelaar huren nu eigenlijk? En... is het goed als ik de goedkoopste goochelaar boek? Helaas kunnen we deze vragen niet kort antwoorden. Er is geen "norm" of een standaard uurloon en een goochelaar werkt ook geen 40 uur per week. Goochelaar is een vrij beroep en iedereen die wilt kan zich laten boeken als goochelaar! Er zijn dan ook vele websites van goochelaars te vinden en elk met een eigen tarief. Wat nu een goochelaar kost hangt af van een aantal dingen:

Soort optreden bepaalt mede de prijs.

Bij de disciplines kunt u zien dat er nogal wat verschillende disciplines zijn. Dat betekent niet dat elke discipline zijn eigen prijs kent, maar het bepaalt wel. Een optreden van een kindergoochelaar is vaak goedkoper dan een close-up goochelaar en een illusionist of beursgoochelaar is vaak nog iets duurder. En als u maatwerk wilt, bent u doorgaans ook een stukje duurder uit. 

Ervaring goochelaar.

Naast waarvoor u de goochelaar boekt, dus bv een close-up goochelaar tijdens een bruiloft, speelt de ervaring van de goochelaar een belangrijke rol mee in de prijs. U kunt zich voorstellen dat een beginnende goochelaar nog ervaring moet opdoen en dus goedkoper werkt. Iemand die al lang meedraait en dus kwalitatief beter is zal duurder zijn. Een redelijk goede richtlijn is dit:

Budget <100 euro:

In deze categorie vallen de goochelaars die nét begonnen zijn met optreden en eigenlijk ervaring willen opdoen. Let op, dit betekent niet dat deze goochelaars niet goed zijn, maar het betekent wel dat hun shows/optredens nog niet 100% compleet zijn of dat ze soms nog niet weten hoe ze met een bepaalde situatie moeten omgaan.

Ook kan het zijn dat u een oudere goochelaar boekt, die het gewoon leuk vindt om zo af en toe nog eens optredens te doen. 

Budget 101 - 250 euro:

In deze categorie vallen de goochelaars die al wat ervaring  hebben met optredens en dit zo af en toe doen buiten hun school en/of werk om. Ze zijn vaak beter dan de vorige categorie, maar hebben vaak nog wel een standaard show en kunnen nog niet snel en goed aanpassen op onverwachte situaties (die er vaak voordoen bij het goochelen)!

Budget 251 - 500 euro:

In deze categorie vallen de goochelaars die wij semi-professionals noemen. Ze zijn goed in wat ze doen, kunnen veel situaties aan en je kunt er met een gerust hart vanuit gaan dat je een goede en professionele goochelaar boekt die ook zijn spullen mooi op orde heeft. Vaak doen deze goochelaars veel optredens in een jaar, maar nog net te kort om er fulltime van te leven.

Budget 501 euro en hoger:

In deze categorie vallen de professionele goochelaars. Het voordeel is dat u bijna zeker weet dat de goochelaar veel ervaring heeft en in de meeste gevallen met de vreemdste situaties kan omgaan. Als u écht garantie wilt, is het raadzaam een goochelaar van dit budget te kiezen.

Extra kosten!?

In onze database staan zowel amateur goochelaars, semi professionals en écht professionele (brood) goochelaars. Als u een goochelaar boekt, heeft u officieel te maken met de BTW. Een goochelaar mag zich schalen onder de categorie artiesten en momenteel is het BTW tarief 6%. 

In principe weten onze goochelaars dat het door u opgegeven budget een "eindbudget" is en zijn deze bedragen dus inclusief BTW. 

Wel kan het zijn dat een goochelaar reiskosten rekent. Dit staat duidelijk aangegeven. Als u de offerte ontvangt, kijk dan even goed dat de gage die de goochelaar rekent een bruto (of all-in) gage is. Dan komen er geen extra kosten meer bij!!

Te duur?
Bedenk als u een (semi) professionele goochelaar inhuurt, dat u niet alleen het optreden bij uw feest betaalt. De goochelaar moet van de gage: zijn vervoer regelen, zijn spullen en (aan)kleding kopen, veel, heel veel oefenen, promotiekosten betalen, wettelijke en sociale lasten betalen, zijn verzekering betalen en niet te vergeten zijn huur/hypotheek, eten en rekeningen betalen...


Boek hier uw goochelaar!